Ekonomi

Manisa’da Arıcılık Eğitim ve Ana Arı Üretim Merkezi Açıldı

Manisa’da Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmayan okul binasında açılan Arıcılık Eğitim ve Ana Arı Üretim Merkezi ile kentte arı sütü, polen ve propolis gibi ürünlerin üretiminin artırılması hedefleniyor.

Gölmarmara ilçesine bağlı kırsal Hıroğlu Mahallesi’nde kullanılmayan köy okulu binasını Milli Eğitim Bakanlığı’ndan devralan Manisa Büyükşehir Belediyesi, binaya Arıcılık Eğitim ve Ana Arı Üretim Merkezi kurdu.

İlk kursiyerlerin kabul edildiği merkezde 12 arıcıya ana arı yetiştiriciliği, bal, polen, arı sütü, propolis ve arı zehri üretimi konularında eğitimler verilmeye başlandı.

Merkezde eğitim veren arıcılık teknisyeni Hüseyin Balkaya, balın yanı sıra katma değeri yüksek polen, propolis, arı sütü ve arı zehri üretiminde de gelişme potansiyeli olduğunu, karşılamak için harekete geçtiklerini söyledi. Bu alandaki eğitim açığı.

Balkaya, piyasada satılan arı sütünün değerli kısmının ithal edildiğini ve son yıllarda üretim bilincinin oluştuğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Özellikle Marmara Bölgesi’nde birçok büyük üretici bu işin içine girdi. Biz de arı sütü üretiminin Ege Bölgesi’nde yaygınlaşmasını ve departmanlaşmasını istiyoruz. Yerli üretim açığını kapatmak istiyoruz.

Kurslara özellikle bayan arıcılarımız ilgi gösteriyor. Çünkü ülkemizdeki en yetkin kadınlar bu işi yapabilir. Arı sütü üretiminde ve ana arı yetiştirmede larva transferi çok hassastır ve hassas eller gereklidir. Bu nedenle arı sütü işletmelerinde çoğunlukla kadınlar çalışmaktadır.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Köy Hizmetleri Daire Başkanı Yılmaz Usta, nitelikli genç ana arı eksikliğinden dolayı arıcılıkta verim ve kalitede sorunlar yaşandığını belirterek, bu merkezde ana arı üretimine ağırlık verdiklerini söyledi.

Kursiyerlerden Murtaza Akar, yaklaşık 5 yıldır hobi amaçlı aracılık yaptığını belirterek, “3 haftadır eğitim alıyorum, kurs verimli bir şekilde devam ediyor. İleride hobimi işe dönüştüreceğim. ve profesyonel işimi kurmak.” söz konusu.

Damızlık Zehra Bekar ise bal ve polen ürettiğini ve arı sütüne çevirmek istediğini belirterek, “Bunun için de altyapı oluşturmadan önce bilgi almak istedik. Ne kadar bilsek de uygulama farklı. Kağıt üzerinde keyifli bir deneyim yaşayacağız. Kendi arı sütü işimizi açtığımızda en azından neyle karşılaşacağımızı göreceğiz. Öğreniyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu